Εγγραφές μαθητών Α’ Δημοτικού

Για το σχολικό έτος 2025-2026, οι αιτήσεις εγγραφής των μαθητών/τριών που φοιτούν για πρώτη φορά στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου θα πραγματοποιηθούν από 6 έως 26 Μαρτίου 2025. Εγγραφές μετά την 26η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στις παρ. 7 και 8 του άρθρου 7 του π.δ. 79/2017 (Α’ 109), όπως η τελευταία παράγραφος αντικαταστάθηκε και ισχύει (παρ. 1δ του άρθρου 204 του Ν.4610/2019 (Α΄ 70)).

Σύμφωνα με την υπό στοιχεία Φ.6/23967/Δ1/4-3-2025 (B’ 979) ΚΥΑ, oι εγγραφές στα δημόσια Δημοτικά σχολεία γενικής εκπαίδευσης δύναται να πραγματοποιούνται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα «Εγγραφή στην Πρώτη Δημοτικού» στη διεύθυνση https://adimotikou.eservices.minedu.gov.gr, με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, την οποία υποβάλλει ένας εκ των δύο γονέων/κηδεμόνων/εχόντων την επιμέλεια των μαθητών/τριών που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των έξι (6) ετών.
Κατά το σχολικό έτος 2025-2026 στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1-1-2019 έως και 31-12-2019.

Β.1 Ηλεκτρονικές εγγραφές μαθητών/τριών Α’ δημοτικού

1.Οι εγγραφές στα δημόσια Δημοτικά σχολεία γενικής εκπαίδευσης δύναται να πραγματοποιούνται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα
«Εγγραφή στην Πρώτη Δημοτικού» στη διεύθυνση https://adimotikou.eservices.minedu.gov.gr, με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, την οποία υποβάλλει ένας εκ των δύο γονέων/κηδεμόνων/εχόντων την επιμέλεια των μαθητών/τριών που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των έξι (6) ετών. Μετά την είσοδο τους στην εφαρμογή αντλείται από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) μέσω διαλειτουργικότητας το κινητό τηλέφωνο και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στην περίπτωση απουσίας αυτών οι γονείς/κηδεμόνες/έχοντες-ουσες την επιμέλεια συμπληρώνουν και επιβεβαιώνουν υποχρεωτικά τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους και προαιρετικά τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω των οποίων θα ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους.
Για την εγγραφή των μαθητών/τριών που φοιτούν για πρώτη φορά, στην Α΄ τάξη, σε δημόσιο Δημοτικό σχολείο γενικής εκπαίδευσης, εφαρμόζεται η ακόλουθη διαδικασία:
α) Από την 6η (12 το μεσημέρι) έως την 26η Μαρτίου οι γονείς/κηδεμόνες/έχοντες-ουσες την επιμέλεια υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση εγγραφής μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), και συγκεκριμένα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Εγγραφή στην Πρώτη Δημοτικού», προκειμένου να εγγραφεί ο/η μαθητής/τρια στο δημοτικό σχολείο που έχει κατανεμηθεί, σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας. Σε περίπτωση που η διεύθυνση κατοικίας, βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκε η κατανομή, έχει μεταβληθεί, ο/η αιτών/αιτούσα καλείται να μεταβεί εντός της προθεσμίας εγγραφών στο Νηπιαγωγείο φοίτησης για επικαιροποίηση των σχετικών στοιχείων. Σε περίπτωση μη κατανομής, ιδίως, εξαιτίας μη καταχώρισης της διεύθυνσης κατοικίας του/της μαθητή/τριας κατά την εγγραφή στο Νηπιαγωγείο, ο/η αιτών/αιτούσα συμπληρώνει τα απαιτούμενα στοιχεία και αναρτά έγγραφο (λογαριασμό Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Δ.Ε.Κ.Ο.), μισθωτήριο συμβόλαιο ή άλλο πρόσφατο δημόσιο έγγραφο) από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας.

β) Μετά την ολοκλήρωση των περιγραφόμενων στην ανωτέρω περίπτωση, ο/η αιτών/αιτούσα δύναται να αναρτά: βα) το ατομικό δελτίο υγείας μαθητή/τριας, ββ) το βιβλιάριο υγείας ή άλλο στοιχείο από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και βγ) τυχόν γνωμάτευση από Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής & Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια προς τούτο δημόσια υπηρεσία.
γ) Ο/Η αιτών/αιτούσα, εφόσον δεν αναρτήσει τα περιγραφόμενα στην περίπτωση β δικαιολογητικά, καλείται να τα προσκομίσει στο δημοτικό σχολείο κατανομής εντός της προθεσμίας εγγραφών.
2.Η σχολική μονάδα που θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες προσδιορίζεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή
«GIS- based “Χωροταξικό”» με βάση τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί και επικαιροποιηθεί στο Νηπιαγωγείο φοίτησης. Σε περίπτωση που έχει γίνει χωροταξική ανάθεση σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, δεν υπάρχει δικαίωμα επιλογής διαφορετικού σχολείου. Εξαιρετικά, αιτήσεις εγγραφής δύναται να υποβάλει ηλεκτρονικά ένας εκ των δύο γονέων/κηδεμόνων/εχόντων την επιμέλεια των μαθητών/τριων που διαμένουν εκτός σχολικής περιφέρειας, από αυτήν στην οποία έχουν χωροταξικά κατανεμηθεί, εφόσον στη σχολική μονάδα φοιτούν ήδη αδέλφια του/της προς εγγραφή μαθητή/τριας.
3.Μετά την πιστοποίηση της παρ. 1 της ενότητας Β1, ο ένας εκ των δύο γονέων/κηδεμόνων/εχόντων την επιμέλεια υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του, ορίζοντας ποιο/ποια εκ των τέκνων του θα φοιτήσει/ουν στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου, ενώ επιβεβαιώνει ότι το/τα τελευταίο/α δεν είναι εγγεγραμμένο/α σε άλλη σχολική μονάδα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Εγγραφή στην Πρώτη Δημοτικού» διαλειτουργεί με τα πληροφοριακά συστήματα «Μητρώο Πολιτών» και «myschool» και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα/έχοντα την επιμέλεια κατάλογο των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή μερίδα του. Τα στοιχεία αυτά είναι προσυμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας/έχων την επιμέλεια επιλέγει το τέκνο, το οποίο βρίσκεται σε ηλικία εγγραφής στην πρώτη τάξη του δημοτικού και για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Τα στοιχεία αυτά του/της μαθητή/τριας για τον/την οποίο/α αιτούνται την εγγραφή είναι τα εξής: (α) όνομα, (β) πατρώνυμο, (γ) μητρώνυμο και (δ) ημερομηνία γέννησης.
4.Ο γονέας/κηδεμόνας/έχων την επιμέλεια επιλέγει εάν και εφόσον επιθυμεί τη φοίτηση του τέκνου του στο αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου ή και στο τμήμα πρόωρης υποδοχής (υπό την προϋπόθεση ότι φοιτά στο ολοήμερο).
5.Ο/Η αιτών/αιτούσα συμπληρώνει τα στοιχεία των συνοδών του/της μαθητή/τριας κατά την αποχώρηση από τη σχολική μονάδα.
6.Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, ο έτερος γονέας/κηδεμόνας εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και επιβεβαιώνει την αίτηση που έχει υποβληθεί από τον άλλο γονέα/κηδεμόνα. Έχει τη δυνατότητα σε περίπτωση διαφωνίας να ακυρώσει την αίτηση και να υποβάλει νέα. Σε περίπτωση συνεχιζόμενης διαφωνίας των δύο γονέων/κηδεμόνων/εχόντων την επιμέλεια εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 1510 και 1512 του ΑΚ.
7.Μετά την υποβολή της αίτησης, οι γονείς/κηδεμόνες/έχοντες-ουσες την επιμέλεια λαμβάνουν ενημερώσεις σχετικά με την εξέλιξη της αίτησής τους στο κινητό τηλέφωνο και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει μετά την είσοδό τους στην εφαρμογή. Εφόσον απαιτούνται διορθώσεις, η αίτησή τους επιστρέφεται από το δημοτικό σχολείο στους γονείς/κηδεμόνες/έχοντες-ουσες την επιμέλεια, προκειμένου να προβούν στις υποδεικνυόμενες διορθώσεις και να την υποβάλουν εκ νέου μέσω της πλατφόρμας «Εγγραφή στην Πρώτη Δημοτικού».
8.Σε περίπτωση όπου ο γονέας/κηδεμόνας/έχων-ουσα την επιμέλεια αδυνατεί ή δεν επιθυμεί για οποιοδήποτε λόγο, να κάνει χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Εγγραφή στην Πρώτη Δημοτικού», η αίτηση υποβάλλεται διά ζώσης στον/η Διευθυντή/ντρια – Προϊστάμενο/η του δημοτικού σχολείου, εντός των ορίων της σχολικής περιφέρειας σύμφωνα με την διεύθυνση κατοικίας του, ο οποίος προβαίνει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική εγγραφή των τέκνων κάνοντας χρήση των προσωπικών του κωδικών-διαπιστευτηρίων της

Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4727/2020.
9.Η πλατφόρμα «Εγγραφή στην Πρώτη Δημοτικού» παρέχει στους γονείς/κηδεμόνες/έχοντες την επιμέλεια την παρακολούθηση της κατάστασης επεξεργασίας της ηλεκτρονικής αίτησής τους, κάνοντας χρήση του Μοναδικού Αριθμού Υποβολής (Μ.Α.Υ.).
10.Οι γονείς/κηδεμόνες/έχοντες-ουσες την επιμέλεια εφόσον οριστικοποιήσουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής τους μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα και να παρακολουθούν την εξέλιξη της αίτησής τους χωρίς όμως να μπορούν να προβούν σε οποιαδήποτε τροποποίησή της, μέχρι την ενημέρωσή τους ως προς το σχολείο εγγραφής.

Γ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΙΝΗΣ ΖΩΝΗΣ

α. Προϋποθέσεις εγγραφής μαθητών/τριών στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα
Οι μαθητές/τριες εγγράφονται στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων/εχόντων-ουσών την επιμέλειά τους. Οι Διευθυντές/ντριες και οι Προϊστάμενοι/ες των Δημοτικών Σχολείων κάνουν δεκτές όλες ανεξαιρέτως τις αιτήσεις για φοίτηση των μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, χωρίς προϋποθέσεις σύμφωνα με τη με αρ. πρ. Φ7/118139/ΦΔ/Δ1/9-9-2020 ΥΑ (Β’ 3838).
β. Αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου

Από το σχολικό έτος 2022-2023 έχει τεθεί σε εφαρμογή νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου. Όλοι οι γονείς/κηδεμόνες/έχοντες-ουσες την επιμέλεια μαθητών/τριών Δημοτικών Σχολείων, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του διευρυμένου ολοήμερου, θα ενημερωθούν από τους/τις Διευθυντές/ντριες-Προϊσταμένους/ες των ανωτέρω σχολικών μονάδων ώστε να δηλώσουν, εφόσον το επιθυμούν, τη συμμετοχή των παιδιών τους σε αυτό.
Η αποχώρηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου που παρακολουθούν το πρόγραμμα του αναβαθμισμένου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου λαμβάνει χώρα στις 15:50, με το πέρας της δεύτερης

διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης ή στις 17:30, με τη λήξη του προγράμματος. Επιπλέον, δύναται η αποχώρηση να λαμβάνει χώρα και στις 14:55 με το πέρας της 1ης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.12/14283/Δ1/07-02-2025 ΥΑ (Β’ 695).

γ. Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών/τριών στο τμήμα Πρωινής Ζώνης (7:00-8:00)
Στο τμήμα αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές/τριες οι οποίοι/ες είναι εγγεγραμμένοι/ες και φοιτούν στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής Ζώνης μαθητών/τριών είναι επτά (7) μαθητές/τριες για σχολεία με λειτουργικότητα έως 8/θέσια και δέκα (10) μαθητές/τριες για σχολεία με λειτουργικότητα από 9/θέσια και άνω (παρ. 16 της περ. ζ΄ του άρθρου 11 του π.δ. 79/2017 (Α΄109)).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΩΡΕΣ 8:30 ΕΩΣ 9: 30 ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΕΚΤΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ. ΟΤΑΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΕΣ 13:15 ΕΩΣ 14:00.

Τηλ: 2610325212

mail@24dim-patras.ach.sch.gr

ΟΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ«>ΟΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Ενδοσχολική επιμορφωτική ημερίδα εκπαιδευτικών

την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ενδοσχολική επιμορφωτική ημερίδα στο πλαίσιο των παιδαγωγικών-επιμορφωτικών δράσεων του Συμβούλου Εκπαίδευσης 4ης Θέσης Δασκάλων Αχαΐας κου Παναγιώτη Παπαδούρη με θέματα «Κουλτούρα συνεργασίας στο σχολείο και επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού» και «H εκπαιδευτική προσέγγιση STE(A)M στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων».
Στην ημερίδα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί των 24ου και 36ου Δημοτικών Σχολείων Πατρών.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα γνώσης παροχής πρώτων βοηθειών στους μαθητές μας,υλοποιήθηκε βιωματικό επιμορφωτικό σεμινάριο από την πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια – νοσηλεύτρια του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ,κ. Σύρακα , στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Οι ενότητες του σεμιναρίου ήταν οι εξής:
1. Βασικές Αρχές Πρώτων Βοηθειών.
2. Αιμορραγίες και τραύματα
3. Προβλήματα από την έκθεση στο περιβάλλον ( ζάλη,τσιμπήματα εντόμων)
4.Πνιγμός από ξένο σώμα ( μέθοδος Ηeimlich)
5.Σχολικό φαρμακείο

Ακολούθησε πρακτική εφαρμογή των δεξιοτήτων που παρουσιάστηκαν και απαντήθηκαν ερωτήσεις

Ασφάλεια και κίνδυνοι χρήσης του διαδικτύου και η αυτοπροστασία από το ηλεκτρονικό έγκλημα

Διοργάνωση επιμορφωτικής συνάντησης με εισήγηση από την ψυχολόγο κ. Φαλτσέτα , από το Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Π.Ε. Αχα’ία’ς <Καλλίπολις>.

Η θεματολογία της επιμόρφωσης αφορούσε την γνώση των κινδύνων προσωπικής ασφάλειας και ασφάλειας του χρήστη σε ιδιωτικές πληροφορίες που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου και την αυτοπροστασία από το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Αναπτύχθηκε η θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας ως μια τεράστια πηγή πληροφοριών που προσφέρει γρήγορα και εύκολα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Ακολούθησε συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και δόθηκε υλικό ανατροφοδότησης στους εκπαιδευτικούς με οδηγίες καλής χρήσης του διαδικτύου και την ασφαλή παρουσία στο διαδίκτυο

Επιμορφωτική ημερίδα από το Χαμόγελο του Παιδιού με θέμα : «Παιδική κακοποίηση και Ενδοοικογενειακή βία «

Διοργάνωση επιμορφωτικής ημερίδας με την συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου μας και την ψυχολόγο του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Ψομασιανού Αλεξάνδρα , με θέμα τις τέσσερις κύριες κατηγορίες της παιδικής κακοποίησης: παραμέληση, σωματική κακοποίηση, ψυχολογική ή συναισθηματική κακοποίηση και σεξουαλική κακοποίηση.

Επειδή ο πρώτος που θα μπορούσε να αναγνωρίσει τέτοιου είδους συμπεριφορά είναι ο εκπαιδευτικός,καθώς αυτός είναι το δεύτερο άτομο που περνά αρκετές ώρες με το παιδί στην καθημερινότητά του,αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν τρόποι να υποψιαστούμε την παιδική κακοποίηση και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε το παιδί.

Εκπαιδευτική επίσκεψη σττον ΕΚΦΕ ΠΑΤΡΑΣ

Οι μαθητές των τμημάτων Στ1 και Στ2 επισκέφτηκαν τον ΕΚΦΕ ΠΑΤΡΑΣ και συμμετείχαν σε πειράματα που σχετίζονται με την ύλη της τάξης τους στο μάθημα ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ-ΦΥΣΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ και συγκεκριμένα στις ενότητες Οξέα-Βάσεις-Άλατα και Ηλεκτρομαγνητισμός.

Ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα με θέμα την εκμάθηση των ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς και εκτάκτων αναγκών στο χώρο του σχολείου.

Διοργάνωση επιμορφωτικής συνάντησης στο χώρο του σχολείου από αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, με θέμα την εκμάθηση των ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς και εκτάκτων αναγκών , καθώς και πρακτική εφαρμογή με τα βασικά μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει το σχολείο.

Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν αφορούσαν τις βασικές αρχές και τα μέσα πυρόσβεσης, τα καθήκοντα των μελών ομάδας πυρασφάλειας και εκτάκτων αναγκών,τις μεθόδους πυρόσβεσης και τη χρήση των φορητών μέσων πυρόσβεσης
( πυροσβεστήρες και αφροί πυρόσβεσης).

Ακολούθησε συζήτηση και πρακτική εφαρμογή της χρήσης των πυροσβεστήρων που διαθέτει το σχολείο.

Επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτκούς και γονείς με θέμα: » Έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών «

Διοργάνωση επιμορφωτικής ημερίδας σε συνεργασία με την λογοθεραπεύτρια και μητέρα μαθητών του σχολείου μας κ. Καλκαβούρα Ελένη.
Η θεματολογία της ημερίδας ήταν η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών.

Εκπαιδευτικοί και γονείς του σχολείου μας παρακολούθησαν την δια ζώσης ημερίδα, ενημερώθηκαν για τον ορισμό της λογοθεραπείας,τα στάδια και την ανάπτυξη λόγου και ομιλίας,την σχολική ετοιμότητα ,τη φωνολογική ενημερότητα και πότε πρέπει να πάει ένα παιδί σε λογοθεραπευτή.

Δώθηκε ιδιαίτερη σημασία στα είδη των μαθησιακών δυσκολιών (δυσαναγνωσία,δυσορθογραφία,αλεξία,δυσγραφία,δυσαριθμησία,δυσλεξία) καθώς και στον ρόλο του εκπαιδευτικού.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ : » ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ » – Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Γνωριμία με τα επαγγέλματα

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για να διερευνήσουν στοιχεία που συγκροτούν την προσωπική τους ταυτότητα και να δραστηριοποιηθούν ώστε να προσανατολιστούν στη σωστή επιλογή του επαγγέλματος που θα ακολουθήσουν.
Παρελθόν, παρόν και μέλλον των επαγγελμάτων συγκροτούν την ενασχόληση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από αυτό το θέμα. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες κινούνται στο παρελθόν, με την αναδρομή σε παλαιότερα επαγγέλματα, σε επαγγέλματα που δεν υπάρχουν πια και στα αίτια που οδήγησαν στην εξαφάνισή τους, σε επαγγέλματα που επιβίωσαν και εξελίχτηκαν στην πορεία τους στον χρόνο και σε επαγγέλματα τα οποία αναδύονται μέσα από τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής
Οι μαθητές με αυτή τη διαδικασία ενθαρρύνονται να διατυπώσουν τη θέση τους για το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν στο μέλλον και να υποστηρίξουν την επιλογή τους.

Επαγγελματα Παραγόμενα Β Τάξης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ : » Νοιάζομαι και δρω » – » ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ » – Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

» Νοιάζομαι και δρω »

Στα πλαίσια μίας δημοκρατικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας η ανάγκη για συνεργασία, σεβασμό, αποδοχή του άλλου και επίλυση προβλημάτων καθίσταται απαραίτητη.
Η έννοια του Εθελοντισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ανάγκες αλλά και το ήθος του κάθε ατόμου που εμπλέκεται σε δράσεις προκειμένου να βελτιώσει και να αναλάβει τον ρόλο του ενεργού πολίτη που ενδιαφέρεται για την κοινωνία που τον περιβάλλει και που αποτελεί μέλος της.
Το παρόν Πρόγραμμα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων βασίζεται στην εκμάθηση μέσω επίλυσης προβλήματος, καθώς τα παιδιά αφορμούμενα από το πρόβλημα, διερευνούν, δοκιμάζουν, ανακαλύπτουν και σχεδιάζουν δράσεις προκειμένου να οδηγηθούν στη λύση. Η μάθηση πλαισιώνεται από τη σύνδεση της εμπειρίας των παιδιών (learning bydoing), της συνεργασίας μέσα από την συνύπαρξη ως μέλος ομάδας ομοτίμων, με τον αναστοχασμό των καθημερινών βιωμάτων.

Εθελοντισμός παραγόμενα (1)