Η σχολική βιβλιοθήκη του 24ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, ως μια σύγχρονη σχολική βιβλιοθήκη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης, μάθησης, υποστήριξης και προώθησης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου των σχολείων μας. Διαθέτει μια συλλογή 2.199 τίτλων που συγκέντρωσαν με δική τους πρωτοβουλία και μεράκι οι εκπαιδευτικοί  και οι γονείς του  σχολείου  μας, στο πέρασμα των προηγούμενων χρόνων και που διαρκώς εμπλουτίζεται με νέους τίτλους.  Αποστολή της είναι η ενίσχυση του σχολικού, κοινωνικού, κριτικού και πληροφοριακού γραμματισμού καθώς και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

Η Βιβλιοθήκη μας, αξιοποιώντας τα μέσα που της παρέχουν οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας και το διαδίκτυο, βρίσκει πλέον τη θέση και το ρόλο της στη δημόσια εκπαίδευση, καθώς από το σχολικό έτος 2018-2019 κατόπιν αίτησή μας  εντάχθηκε στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών  της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης .

Η βιβλιοθήκη μας  λειτουργεί σε ξεχωριστή αίθουσα κάθε

Δευτέρα (4η διδακτική ώρα:10.45-11.30)

  Πέμπτη (3η διδακτική ώρα:10.00-10.45)

  Παρασκευή (3η διδακτική ώρα:10.00-10.45)

προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να δανείζονται τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν .

Η κύρια αποστολή της σχολικής βιβλιοθήκης είναι να προσφέρει:

στους μαθητές: ένα χώρο μάθησης, πληροφόρησης, γνωριμίας και εξοικείωσης με το βιβλίο και την κοινωνία της πληροφορίας.

στους εκπαιδευτικούς:  πηγή πληροφόρησης και κατάλληλο μέσο για το σχεδιασμό νέων μεθοδολογιών στις διαδικασίες μάθησης.

Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να καταγράψουμε και να ταξινομήσουμε ανά ηλικίες και θεματική(λογοτεχνία, Ιστορία, Μυθολογία, Παραμύθια, κόμικς, Θρησκεία, αστείες ιστορίες, Γεωγραφία, Διαφορετικότητα, Σχολικός εκφοβισμός , Αθλητισμός, Τέχνες , Μουσική, ξενόγλωσσα βιβλία  ) το σύνολο των βιβλίων που αφορούν τους μαθητές , οι οποίοι ενημερώθηκαν ανά τμήμα από την  υπεύθυνη  βιβλιοθήκης για το σχολικό έτος 2020-2021 κ.Τσίγκα Δήμητρα  για τον κανονισμό λειτουργίας της, αλλά και για τη σπουδαιότητα της φιλαναγνωσίας και του λογοτεχνικού βιβλίου.

 

Οι μαθητές , με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους ,προμηθεύτηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς  την Κάρτα Μέλους(221 μέλη) της Βιβλιοθήκης και έτσι σήμερα έχει ανοίξει  την πόρτα της υποδεχόμενη τους μαθητές που σπεύδουν  να δανειστούν το  βιβλίο που επιθυμούν.

 

Καλούμε τους γονείς να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια ενθαρρύνοντας τα παιδιά τους να δανείζονται βιβλία , καθώς τα οφέλη είναι πολλά :

  • Τα παιδιά γίνονται υπεύθυνοι αναγνώστες και δανειζόμενοι.
  • Δίνεται η ευκαιρία να μπουν τα βιβλία και στα σπίτια των μη προνομιούχων παιδιών.
  • Απαλλάσσονται οι γονείς από τα έξοδα συνεχούς αγοράς βιβλίων, αφού όλοι έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται όσα βιβλία θέλουν.
  • Ασχολούνται όσο χρόνο θέλουν με το βιβλίο, να το πιάσουν, να ξεχαστούν μαζί του, να ονειρευτούν, να το αγαπήσουν.
  • Μαθαίνουν να θεωρούν την ενασχόλησή τους με το βιβλίο ως ένα φυσικό τρόπο διάθεσης του προσωπικού τους χρόνου.
  • Εκτός από μια ευχάριστη δραστηριότητα η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου επηρεάζει τη μελλοντική τους πορεία ως μαθητές.

Επίσης η βιβλιοθήκη μας δέχεται ως δωρεά και λογοτεχνικά βιβλία μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση , που πιθανώς υπάρχουν στα σπίτια μας και δεν τα χρησιμοποιούμε. Ας βοηθήσουμε όλοι μας να κάνουμε τον χώρο της βιβλιοθήκης ένα σημείο αναφοράς , πολιτισμού και γνώσης για το σχολείο μας.

 

Καλούμε , λοιπόν , τους μαθητές όλων των τάξεων να μας ακολουθήσουν σε ένα μαγικό ταξίδι με προορισμό την καλλιέργεια της ψυχής και του νου  . Το ταξίδι της γνώσης και της φαντασίας ξεκινά και υπόσχεται διαδρομές γεμάτες περιπέτειες και εμπειρίες. Περιμένουμε όλα τα παιδιά να δανειστούν από τη βιβλιοθήκη μας τα βιβλία που θα τους συντροφεύουν τη φετινή χρονιά .

Η  Σχολική Βιβλιοθήκη, μέσω του/της υπεύθυνου/ης, αλλά και του Συλλόγου Διδασκόντων, επιδιώκει:

  1. Να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές του εκπαιδευτικού έργου.
  2. Να ενημερώσει τους χρήστες και να εμπλουτίσει τη συλλογής της Βιβλιοθήκης.
  3. Να εξοικειώσει τους μαθητές/τριες με τη λειτουργία μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης.
  4. Να συμβάλλει στη δικτύωση της Σχολικής Βιβλιοθήκης με άλλες και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Ως χρήστες ορίζονται τα μέλη της σχολικής κοινότητας και συγκεκριμένα οι μαθητές/τριες, το διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό, προς όφελος των οποίων λειτουργεί η Σχολική Βιβλιοθήκη. Τα μέλη έχουν δικαίωμα χρήσης του χώρου και του υλικού της βιβλιοθήκης. Από τα μέλη της σχολικής κοινότητας οι μαθητές/τριες καλύπτουν, κατά προτεραιότητα, έναντι των άλλων χρηστών, τις εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανάγκες τους.

 

Για κάθε μέλος της βιβλιοθήκης εκδίδεται από τον/την υπεύθυνο/η κάρτα δανεισμού, μέσω της οποίας ο χρήστης έχει το δικαίωμα να δανείζεται το υλικό.

 

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί με την παρουσία του/της υπευθύνου/ης, που έχει οριστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες (εντός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου), οι οποίες αναρτώνται σε εμφανή σημεία του σχολείου.

 

Κάθε εκπαιδευτικός, με τους μαθητές/τριες του τμήματός του, μπορεί να έχει πρόσβαση στο χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης και εκτός των τακτικών ωρών λειτουργίας της, μετά από συνεννόηση με τον/την υπεύθυνο/η της βιβλιοθήκης. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός εκ των προτέρων, με συμπλήρωση σχετικού πλάνου, ώστε να μην υπάρχει σύμπτωση χρήσεων.

 

Ο χώρος της Σχολικής Βιβλιοθήκης παρέχει τις εξής δυνατότητες στους χρήστες:

α) Αναζήτηση βιβλίων, περιοδικών, επιτραπέζιων παιχνιδιών για ανάγνωση, μελέτη, δανεισμό, παιχνίδι.

β) Παρακολούθηση ταινιών ή εκπαιδευτικών βίντεο.

γ) Χρήση του χώρου για διενέργεια δράσεων (εκπόνηση εργασίας στα πλαίσια της μαθησιακής διαδικασίας, παιγνιώδεις δραστηριότητες μάθησης, δημιουργία εικαστικών έργων, παρουσίαση βιβλίων ή θεατρικών έργων, οργάνωση εκθέσεων, φιλοξενία συγγραφέων/εικονογράφων κλπ, σχεδιασμό θεματικού περιοδικού, σχολικής εφημερίδας, κόμικς κ.ά.).

δ) Πρόσβαση σε υπολογιστές και στο διαδίκτυο, για διενέργεια έρευνας, μελέτης, αναζήτησης πληροφοριών και συνεργασίας με άλλα σχολεία στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σχολείου.

ε) Φωτοτύπηση ελεγχόμενου αριθμού σελίδων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, από υλικό που ενδιαφέρει τα μέλη. Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ολόκληρων έργων.

 

Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν μόνοι τους το υλικό που τους ενδιαφέρει στα ράφια. Ο δανεισμός, η παραγωγή φωτοαντιγράφων  και η χρήση τεκμηρίων που χαρακτηρίζονται ως σπάνια  καθώς και η πρόσβαση σε υπολογιστές πραγματοποιούνται μόνο με την παρουσία και την επίβλεψη   του/της υπεύθυνου/ης της Σχολικής Βιβλιοθήκης.

 

Οι χρήστες αφήνουν τις τσάντες τους σε ειδικό χώρο ή στην είσοδο της βιβλιοθήκης.

 

Μέσα στους χώρους της Βιβλιοθήκης, τηρείται ησυχία και δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητών και ροφημάτων, εκτός νερού. Απαραίτητος επίσης είναι και ο σεβασμός στο υλικό της Βιβλιοθήκης (Η/Υ, φωτοτυπικά, έπιπλα, βιβλία κ.τ.λ.).

 

Το υλικό της συλλογής διατίθεται στα μέλη για διάβασμα και για δανεισμό. Οι χρήστες δεν ξαναβάζουν στα ράφια τα βιβλία, αλλά τα αφήνουν σε χώρο που υποδεικνύεται από τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης.

 

Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική για όλο το υλικό της, εκτός από τα σπάνια βιβλία, το υλικό των σχολικών προγραμμάτων, τα CD, τις εγκυκλοπαίδειες, τα λεξικά και τα περιοδικά, που δίνονται μόνο για εσωτερικό δανεισμό.

 

Όλα τα μέλη μπορούν να δανειστούν μέχρι δύο βιβλία συγχρόνως για 14 ημέρες. Τα βιβλία που έχουν αυξημένη ζήτηση, είναι δυνατόν να δανείζονται για μικρότερο χρονικό διάστημα από το προαναφερόμενο των 14 ημερών.

 

Όλα τα μέλη έχουν το δικαίωμα ανανέωσης του δανεισμένου υλικού, μια μόνο φορά για επιπλέον επτά (7) ημέρες, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ζητηθεί από άλλο χρήστη. Για την ανανέωση ο χρήστης υποχρεούται να φέρει το υλικό στην βιβλιοθήκη και να ζητάει την ανανέωση προσωπικά.

 

Υπάρχει ειδική Λίστα Αναμονής Εντύπου (που μπορούν τα μέλη να ζητήσουν από τον Υπεύθυνο της βιβλιοθήκης), και θα συμπληρώνεται από όλους όσοι επιθυμούν βιβλία που προσωρινά λείπουν επειδή τα έχει δανειστεί άλλο μέλος.

 

Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για τα βιβλία που χρησιμοποιούν. Υπογραμμίσεις ή σημειώσεις στα βιβλία δεν επιτρέπονται. Το μέλος που χάνει ή επιστρέφει υλικό κατεστραμμένο, υποχρεούται να το αντικαταστήσει.

 

Όλοι οι χρήστες που είναι χρεωμένοι με ληξιπρόθεσμα βιβλία δεν έχουν το δικαίωμα άλλου δανεισμού.

 

Ο καθένας δανείζεται για τον εαυτό του (δεν επιτρέπεται να το δώσει σε άλλους) και επιστρέφει το βιβλίο ο ίδιος, εκτός και αν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν και έχει συμφωνηθεί εξαρχής με τον/την υπεύθυνο/η άλλος τρόπος συναλλαγής.

 

Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή βιβλίου ή άλλου υλικού, αν δεν έχει περάσει από τη διαδικασία δανεισμού από τον/την  υπεύθυνο/η της Βιβλιοθήκης.

Αφήστε σχόλιο