«Σιωπηλό βιβλίο » : Κάθε παιδί αξίζει μια ιστορία που θα το κάνει να ονειρευτεί!
Μια μητέρα στη Βραζιλία, η Lucia Pereira, ξεκίνησε με ένα όνειρο: να φέρει τα βιβλία κοντά στα παιδιά των φτωχών συνοικιών του Σάο Πάολο. Από πεταμένα βιβλία, δημιούργησε μια ολόκληρη βιβλιοθήκη γεμάτη χρώματα,φαντασία και ελπίδα.
Εμπνευσμένοι από την ιστορία,αποδεχθήκαμε την πρόσκληση-πρόκληση να συν-δημιουργήσουμε ένα Silent Book – ένα βιβλίο χωρίς λόγια, όπου οι εικόνες γίνονται η φωνή της αφήγησης!
——————————————————————————————
Οι μαθητές των Γ1, Δ1 και Δ2 τάξεων του σχολείου μας διάβασαν, ξεφύλλισαν σιωπηλά, χάθηκαν μέσα στις σελίδες των βιβλίων.Έπειτα σε χαρτάκια μικρά μικρά ζωγράφισαν ένα στοιχείο της ιστορίας, έναν τόπο, έναν ήρωα ,να γίνουν όλα μαζί μια εικόνα μοναδική, μιας νέας ιστορίας ίσως η αρχή. ώστε αυτή να έχει κάτι να πει στους αναγνώστες.
Το αποτέλεσμα που θα προκύψει από κάθε ομάδα θα είναι μια σελίδα του silent book, η οποία μαζί με τις σελίδες των υπόλοιπων ομάδων θα μετατραπούν σε ebook το οποίο θα διαμοιραστεί σε σχολεία,παιδικές βιβλιοθήκες και άλλους φορείς.
Όνειρό μας είναι να φτάσει ως την υπέροχη αυτή βιβλιοθήκη, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, που μας ενέπνευσε!
Τάξη Γ1
Τάξη Δ1 :
https://padlet.com/oikosymmaxiaevia/silent-book-ecosimahia-ns4kaklbgv9scaes
Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στο Κάστρο της Πάτρας
Σήμερα, Τετάρτη 9 Απριλίου,τα δύο τμήματα της Πέμπτης τάξης-Ε1 και Ε2- με τους εκπαιδευτικούς τους κ.Ψάχου Ευαγγελία και κ. Κορφιάτη Νίκο, μετέβησαν στον χώρο του Κάστρου της Πάτρας και υλοποίησαν εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με την υπεύθυνη αρχαιολόγο κ.Μαγκανιώτη Ειρήνη σε δρομολογημένο ραντεβού -από μηνών-που αφορούσε στο μάθημα της Ιστορίας και της εντρύφησης των μαθητών μας στις οχυρώσεις του κάστρου στο πέρασμα των χρόνων.
Εξετάστηκαν τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται άρρηκτα με την παρουσία του Κάστρου στη ζωή της πόλης μας,αρχαία, πρωτοβυζαντινά,βυζαντινά,περίοδο Φραγκοκρατίας,Τουρκοκρατίας,νεώτερα,έως τις ημέρες μας.
Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος, οι μαθητές κατέλυσαν εντός του περίβολου του Κάστρου, όπου χάρηκαν τον περιβάλλοντα χώρο,χαλάρωσαν και γεύτηκαν το απαράμιλλο ανοιξιάτικο ψηφιδωτό και την πανδαισία των χρωμάτων του φυσικού κάλλους του Φρουρίου.
Δημιουργώντας μια Μουσειοβαλίτσα Παλαιολιθικής Εποχής : Εκπαιδευτικό Εργαστήριο για Μαθητές Γ’ Δημοτικού
Στο πλαίσιο δημιουργικών και βιωματικών δράσεων για την κατανόηση της Προϊστορίας, σχεδιάστηκε από τις εκπαιδευτικούς της Γ΄τάξης: Δάρμα Αθηνά και Χρηστομόγλου Άννα, ένα εργαστήριο με τίτλο «Δημιουργώντας μια Μουσειοβαλίτσα Παλαιολιθικής Εποχής», ειδικά για μαθητές της Γ’ Δημοτικού.
Οι μαθητές γίνονται μικροί εξερευνητές του παρελθόντος. Μέσα από το άνοιγμα της μουσειοβαλίτσας, ανακαλύπτουν:
• Αντίγραφα εργαλείων της Παλαιολιθικής εποχής από πέτρα και οστό
• Ομοιώματα ζώων
• Οπτικό υλικό με σκηνές από την καθημερινή ζωή
• Ψηφιακό υλικό για την παλαιολιθική εποχή (βίντεο και power point)
• Ψηφιακό υλικό για την αξιολόγηση wordwall και έντυπο υλικό.
Τα παιδιά, μέσα από το διαδραστικό αυτό εργαστήριο:
• Αγγίζουν το παρελθόν με τα ίδια τους τα χέρια
• Συνθέτουν και παίζουν ρόλους, ζωντανεύοντας τη ζωή των πρώτων ανθρώπων
• Συζητούν, δημιουργούν και φαντάζονται τον κόσμο όπως ήταν χιλιάδες χρόνια πριν.
Η μουσειοβαλίτσα δεν είναι απλώς ένα κουτί με αντικείμενα. Είναι ένα παράθυρο στο παρελθόν, μια κινητή τάξη γεμάτη ιστορία, φαντασία και συνεργασία. Και πάνω απ’ όλα, είναι μια ευκαιρία τα παιδιά να μάθουν παίζοντας και συμμετέχοντας.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Αγγελική Πάσχου για την πολύτιμη συμβολή της στο εργαστήριο και για την υπέροχη Λεοντή που έφερε, εμπλουτίζοντας την εμπειρία των παιδιών με δημιουργικότητα και φαντασία.
Συνεργασία και Αυτοεκτίμηση μαθητών, στο πλαίσιο διεξαγωγής του εργαστηρίου δεξιοτήτων <<Ευ ζην>>
Σήμερα ,Δευτέρα 7 Απριλίου ,τρέχοντος σχολικού έτους, η Πέμπτη τάξη του σχολείου μας ,υποδέχτηκε την κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο κ. Μπεκίρη Σπυριδούλα ,η οποία τυγχάνει στέλεχος του κέντρου πρόληψης και προαγωγής ψυχοκοινωνικής υγείας Αχαίας.
Η επιμόρφωση αυτή είχε δρομολογηθεί στο πλαίσιο διεξαγωγής του εργαστηρίου δεξιοτήτων του ωρολογίου προγράμματος της τάξης μας και αφορά στην ενότητα <<ευ ζην>>.
Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων Ε1 και Ε2,κ.Ψάχου Ευαγγελία και κ Κορφιάτης Νίκος, εργάστηκαν με τα παιδιά και την ψυχολόγο κ. Μπεκίρη στην ενότητα που αφορά τη Συνεργασία και την Αυτοεκτίμηση των μαθητών. Τα παιδιά μας ανταποκρίθηκαν θερμά και πραγμάτωσαν σχετικές δράσεις ,τόσο στο θεωρητικό ,όσο και στο πρακτικό κομμάτι όσα τους ανατέθηκαν υπό την καθοδήγηση των εμψυχωτών τους εκπαιδευτικών και της εν λόγω ψυχολόγου. Αξιολόγησαν πολύ θετικά το όλο εγχείρημα στο τέλος- και -ανανεώσαμε το ραντεβού μας με την κ. Μπεκίρη ,σε επικείμενη μελλοντική ευκαιρία!
Δημοσιογραφία : έντυπη & ηλεκτρονική
Σήμερα,σαν Ε’τάξη,είχαμε ακόμη μια επίσκεψη στην τάξη μας για μια ώρα, την παρουσία του διακεκριμένου και έγκριτου δημοσιογράφου-αθλητικογράφου κ. Σταθοπούλου Τάσου,ο οποίος με περισσή χαρά-κατόπιν προσκλήσεώς μας-,κλήθηκε να μας μιλήσει για τη δημοσιογραφία,έντυπη και ηλεκτρονική.
Οι μαθητές μας, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να πληροφορηθούν για όσα ένθετα πολιτισμικού και ευρύτερου λαογραφικού ενδιαφέροντος έχουν κυκλοφορηθεί στην έγκριτη εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ,αφού παραγωγός και συγγραφέας όλου του πολύτιμου αυτού υλικού,τυγχάνει ο κ.Σταθόπουλος.
Στη συνέχεια ο κ. Σταθόπουλος δέχτηκε τις ερωτήσεις των μαθητών και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα ,τα οποία του τέθηκαν και κάλυψε κάθε απορία τους.
Να αναφερθεί ότι στην ολομέλεια ,παρευρέθηκε και ένα τμήμα της Έκτης τάξης με την εκπαιδευτικό τους κ.Τσίγκα Δήμητρα.
Την Πέμπτη τάξη συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί κ.Ψάχου Ευαγγελία και κ.Κορφιάτης Νίκος.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ : ΕΥΓΕΝΙΔΙΟ ΙΔΡΥΜΑ(ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ)- ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Σήμερα 2 Απριλίου οι μαθητές της Στ τάξης του σχολείου μας μαζί με τον
Διευθυντή Κίζιλη Γεώργιο και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Σώρρα
Κωνσταντίνο και Τσίγκα Δήμητρα πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη
στην Αθήνα με δυο ενδιαφέρουσες επισκέψεις.
Πώς γεννήθηκε και πώς εξελίχθηκε η Γη μας στο πέρασμα του χρόνου;
Πώς σχηματίστηκαν οι οροσειρές στην επιφάνειά της, αλλά και οι
βαθιές τάφροι στον ωκεάνιο πυθμένα; Πώς προκαλούνται οι σεισμοί
και οι ηφαιστειακές εκρήξεις; Και γιατί σήμερα η Αφροδίτη και ο Άρης
είναι τόσο εχθρικοί στην ζωή, σε αντίθεση με τον πλανήτη μας; Σε όλα
τα παραπάνω ερωτήματα δόθηκαν απαντήσεις μέσα από την προβολή
του Ευγενίδιου Ιδρύματος- Πλανητάριου με τίτλο «Η ιστορία της
Γης»
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης επικεντρωμένο στα ευρήματα
του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Είχαν την ευκαιρία να
δουν από κοντά και να θαυμάσουν κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω
στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδες του καλύπτοντας μία
ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως
την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) κι έκτοτε έχει μετατραπεί σε φιλαναγνωστικό θεσμό που ενώνει κάθε χρόνο δημιουργούς, αναγνώστες, εκδότες, εκπαιδευτικούς και φορείς που προάγουν τη φιλαναγνωσία και εργάζονται με στόχο την καλλιέργεια της αγάπης για το παιδικό βιβλίο.
Κάθε χρόνο, το τμήμα IBBY μιας διαφορετικής χώρας χρηματοδοτεί και «θέτει υπό την αιγίδα του» την ημέρα αυτή: επιλέγει τη θεματική στην οποία θα αφιερωθεί, δημιουργεί το εικαστικό της αφίσας που θα την πλαισιώσει και διαμορφώνει το μότο της. Για το 2025 τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει η Ολλανδία, επιλέγοντας ως κεντρικό θέμα την «Ελευθερία της Φαντασίας» (“The freedom of imagination”).
Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2025 αποτελεί η τελευταία πρόταση του ποιήματος Η γλώσσα των εικόνων, από την εικονογραφημένη ποιητική συλλογή Alle wensen van de wereld (2021) της συγγραφέως Rian Visser, σε εικονογράφηση της Janneke Ipenburg. Η ποιητική συλλογή έχει λάβει τα βραβεία Zilveren Griffel στην Ολλανδία και Gouden Poëziemedaille (Χρυσό Μετάλλιο Ποίησης) στο Βέλγιο.
«Φτιάξε εικόνες από το ποίημά μου, ελεύθερα να αισθανθείς:
Κι αν από εμένα προέρχονται τα λόγια αυτά, είναι δικά σου τώρα πια».
“Στα υψηλής ποιότητας παιδικά βιβλία ανάβει και αναπτύσσεται η φαντασία του αναγνώστη. Αυτά τα βιβλία βοηθούν τα παιδιά να εξερευνήσουν τη φαντασία τους, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να δουν τον κόσμο με έναν νέο τρόπο. Τα καλά βιβλία καλούν τους αναγνώστες να ερμηνεύσουν τις λέξεις μόνοι τους, κάνοντας την ιστορία δική τους“.
================================
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου οι μαθητές και μαθήτριες του Στ’1 αφού συζήτησαν για τη θέση του βιβλίου στην εποχή μας δημιούργησαν ζωγραφιές που ανταποκρίνονται στο νόημα της ημέρας και την αξία του βιβλίου σήμερα…
Οι μαθητές και μαθήτριες της Ε’ τάξης έφτιαξαν ζωγραφιές με βάση το ποίημα «Η γλώσσα των εικόνων» επιθυμώντας να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό του ολλανδικού τμήματος της IBBY με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2025! Όλα τα έργα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της IBBY Ολλανδίας και οι νικητές θα λάβουν ως έπαθλο ένα πακέτο βιβλίων για τη βιβλιοθήκη του σχολείου τους!
Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης απόλαυσαν ένα «σιωπηλό βιβλίο» της επιλογής τους,στο χώρο της Βιβλιοθήκης του σχολείου!
<<Το ταξίδι του αηδονιού>>
Σήμερα,1 Απριλίου 2025,είχαμε την ευκαιρία και την εξαιρετική τιμή, να μας επισκεφτεί η συγγραφέας κ. Αραμπατζή Ιωάννα,με αφορμή την παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου και στο πλαίσιο των δράσεων φιλαναγνωσίας,που πραγματοποιεί το σχολείο μας και που συμμετέχει σε σχετικό δίκτυο φιλαναγνωσίας των πολιτιστικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και υλοποιεί σχετικές δράσεις. Αποδέκτες της επίσκεψης της συγγραφέως ήταν η Ε΄ και η Γ΄ τάξεις του σχολείου μας.
Τα παιδιά της Πέμπτης,μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους,κ.Κορφιάτη Νίκο και κ.Ψάχου Ευαγγελία,παρουσίασαν το πρώτο δίωρο του ωρολόγιου προγράμματος όσα είχαν δημιουργήσει, μελετήσει αναφορικά με το βιβλίο της συγγραφέως:<<Το ταξίδι του αηδονιού>>.
Αλληλεπίδρασαν με τη συγγραφέα και ανέδειξαν τα γραπτά και τις εικαστικές δημιουργίες τους.
Στο τέλος,οι μαθητές του Ε2 ,επέδωσαν έναν πίνακα ζωγραφικής που είχαν εκπονήσει σε καμβά στην κ.Αραμπατζή κι εκείνη ενθουσιασμένη, ευχαρίστησε καρδιακά τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.
Οι μαθητές της Γ’ τάξης πήραν συνέντευξη από την συγγραφέα, και πήραν πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της.
Με την καθοδήγηση των δασκάλων τους,κ.Δάρμα Αθήνας και Χρηστομόγλου Άννας,φιλοτέχνησαν έργα σχετικά με το βιβλίο.
Τέλος,με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού μουσικής,κ.Ζέζα Εύης,δημιούργησαν,τραγούδησαν και χόρεψαν δύο τραγούδια.
Επίσκεψη στο Μουσείο Τύπου ,στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και στο ραδιοφωνικό σταθμό PELOPONNISOS FM
Σήμερα ,Παρασκευή 28 Μαρτίου- τρέχοντος σχολικού έτους-,η Πέμπτη τάξη του σχολείου μας,Ε1και Ε2 τμήματα, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους,κ. Ψάχου Ευαγγελία και κ. Κορφιάτη Νίκο, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο εμβληματικό κτίριο της εφημερίδας » Πελοπόννησος » και στο Μουσείο Τύπου της πόλης μας. Έτυχαν πολύ ζεστής υποδοχής από τους υπεύθυνους του χώρου και ξεναγήθηκαν με πολλή χαρά στις εγκαταστάσεις του από την έγκριτη δημοσιογράφο κ.Ριζόγιαννη Μαρίνα στην Πελοπόννησο και από την κ. Τσίρου Αικατερίνη στο Μουσείο Τύπου ,αντίστοιχα.Πληροφορήθηκαν , έθεσαν ερωτήματα ,μελέτησαν την ιστορία της τοπικής εφημερίδας και αναδίφησαν σε ιστορικά αρχεία που έχουν αποθησαυριστεί στο χώρο του Μουσείου Τύπου.
Μια ευχάριστη έκπληξη που επιφύλαξε η κ.Ριζόγιαννη, ήταν το γεγονός ότι οι μαθητές μας με τους δασκάλους τους μετέβησαν στο ραδιοφωνικό στούντιο της Πελοποννήσου και πήραν μέρος στη ραδιοφωνική εκπομπή που είχε η κ.Ριζόγιαννη και τους δόθηκε η ευκαιρία να καλημερίσουν τους συμπολίτες μας μέσα από τα ερτζιανά κύματα του φιλόξενου ραδιοφωνικού σταθμού :
https://youtu.be/-wBJ1_6GKlg?si=WinA6HBcqx1vOCsm